26 Haziran 2013 Çarşamba

DNA, Yeni Veri Deposu Olmaya Aday Oldu.



Avrupa Biyoformatik Enstitüsündeki (EMBL-EBI) Araştırmacılar geçtiğimiz günlerde kodlamayla DNA üzerine veri depolamayı başardıklarını ilan ettiler. Fakat DNA’ya kayıtlı verinin sürekliliği konusunda sistemin test edilmesi gerektiği ve test edilmesinin belki binlerce yıl alabileceğini ifade ettiler.


Bu metot bir fincan DNA içine 100 milyon saatlik yüksek kaliteli veri depolanmasını mümkün kılıyor, bilim adamlarına göre bu yöntem veri depolama noktasında büyük bir kırılma noktası olacak, bir gram DNA üzerine 1 milyondan fazla CD’lik veri depolanabilecek
Karbon tabanlı objeler kadar DNA kolay bozulmuyor ve manyetik alanlardan kolay kolay etkilenmiyor.Mevcut veri depolama yöntemlerinin aksine (veri depolama ömürlerinin kısa olması gibi.), bu yöntem sayesinde verinin DNA üzerinde yıllarca kalabileceği belirtiliyor.
Enderle Grup’tan Rob Enderle yaşayan canlıların DNA’sına etik kurallar ve yasal yollarla müdahale edebilmenin çok önemli bir konu olduğunu ifade ediyor. Tabi bu konuda yeni bir kodlama yapısının gerekliliği de bazılarına göre kritik bir nokta. Çünkü 0 ve 1 mantığıyla çalışan bilgisayar dilinin aksine DNA üzerinde G. T. C ve A harflerini içeren bir kodlama gerekli olacak.
Kodu Bilmek
EMBL-EBI ‘daki araştırmacılar problem olarak görmese de bazı araştırmacılar depolanan bu verilerin zaman içerisinde veri kayıplarına ve deformasyonlarına maruz kalabileceğini belirtiyorlar. EMBL-EBI araştırmacıları ise bu riski hata tolere edebilir molekül seviyesinde bir kod yazarak çözebileceklerini düşünüyorlar.
Gelecekte DNA kapasitesi sayesinde gigabayt kavramının yerini xeobayt kavramına bırakacağı öngörülüyor. Fakat Global Futures Enstitüsü’nde Prof. Dr.James Canton‘a göre bu durum dev bir veri tusunamisi etkisi oluşmasına neden olabilir ve bu dev verinin güvenliği de ayrı bir risk oluşturabilir.




Kaynak: http://teknolojikgelismeler.net/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder