13 Ekim 2013 Pazar

Bakterilerden Elektrik Elde Edildi!

Birlikte Çalıştırılan Bakterilerden Elektrik Elde Edildi

Bakteri hücreleri; büyümek, gelişmek ve nesillerini sürdürebilmek için kendi aralarında etkileşerek çok farklı stratejiler geliştirebilmektedirler.

Arizona Üniversitesi Biyodizayn Enstitsü’nden Jonathan Badalamenti, César Torres ve Rosa Krajmalnik-Brown, metabolik faaliyetleri sonucunda elektrik üretebilen iki önemli bakteri formu keşfettiler. Çalışmada ışığa duyarlı yeşil sülfür bakterisi Chlorobium’un, Geobacter adında başka bir bakteri ile paralel çalışarak elektrik üretebildiği tespit edildi.

Geobacter adlı bakteri kendi başına ışığa duyarlı bir bakteri olmadığından fotosentezik bir organizma değildir. Tam tersine fotosentez yapabilen Chlorobium adlı bakteri de elektrik üretimi için gerekli anot formuna sahip değil. Araştırmacılar bu iki bakteri formunu bir araya konulursa hem ışığa duyarlı hem de anot yapıya sahip hale geldiğini tespit ettiler.
Araştırma Profesör Bruce Rittmann önderliğinde, Swette Center for Environmental Biotechnology‘de gerçekleştirildi. Yapılan testlerde Clorobium bakterisi ile etkileşime geçebilecek ve anot yapıda olan diğer bakteriler özel bir kültür içerinde denendi ve ölçüm raporları kaydedildi.
1.Çalışmada; Chlorobium adlı bakterilerin CO2 (karbondiyoksiti) tutabilmek ve metabolizması için gerekli enerjiyi elde edebilmek için ışıktan enerji elde ettiğini, karanlık anlarda ise depo ettikleri enerjilerini kullandıkları görüldü. Karanlık fazda ise bu yapının asetat ürettiği görüldü. Geobacter bakterisinin de karanlık anlarda bu asetat kullanarak elektrik elde ettiği gözlemlendi.
2.Çalışmada; Her iki bakteri için gerekli olan elektron kaynakları ortadan kaldırıldığında Chlorobium adlı bakterinin  Geobacter adlı bakterinin yaşaması için yiyecek sağladığı görüldü.
Deney ve gözlemler gösterdi ki; Bu ikilinin metabolik etkileşimden ortaya çıkan elektrik enerjisi depolanabildiği takdirde yeni bir alternatif enerji sistemi elde edilebilir. Yapılan çalışmada bir çeşit biyolojik pil olan mikrobiyal yakıt hücresi (microbial fuel cell “MFC”) ile bu oluşan formun ürettiği elektrik toplanabildi. Böylece gelecekte bu yapının organik atıkların elektrik enerjisine çevriminde kullanılabileceği ispatlandı.

 Kaynak: sciencedaily

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder