5 Kasım 2013 Salı

Isı Kullanarak Mıknatıs Üretildi.

EPFL’den bilim adamları elektrik yerine ısı kullanarak mıknatıs elde edilebileceğini ispatladılar. Bu yönteme de “Magnetic Seebeck Effect” ve ‘thermomagnetism’ adını verdiler.

Bir iletken üzerinde oluşturulan belli bir sıcaklık farkıyla elektrik alan oluşturmak mümkün. Seebeck etkisi olarak ifade edilen bu metot termoelektrik sistemleri temel almaktadır. Uzay araştırmalarında, termoelektrik jeneratörlerde, enerji santrallerinde, kol saatlerinde, mikroelektronik aygıtlarda vb. birçok mecrada kullanım alanı bulunmaktadır. Manyetik Seebeck etkisi gelecekte solid state cihazlar ve manyetik tünel transistörlerde kullanılabilecek.

Termoelektrik ve Termomanyetizma
Seebeck etkisi (termoeletrik) 1821 yılında ilk olarak Thomas Johann Seebeck tarafından bulunmuştur. Bu ispat, bir iletken ısıtıldığında içerindeki elektronların hareket ettiğini ifade eder. İletkenin sıcak olan alanlarında bulunan kinetik enerjinin soğuk tarafındakinden daha fazla olduğu ve bu nedenle elektronlarda sıcaktan soğuğa doğru bir hareket olduğunu ifade eder. Bu hareket ile birlikte iletken üzerinde bir manyetik alan oluşur.
Çalışmada YIG (İtriyum Demir Granat) isimli bir yalıtım malzemesi kullanılarak manyetik dalgaların yayılımı incelenmiştir. Dalgaların yönlerinin mıknatısın gücünü etkilediği tespit edilmiş ve bu olaya manyetik sönümleme adı verilmiştir. Ardından manyetik dalgaların, sıcaklık gradyanı ile eşleşmesi durumunda sönümlemenin arttığı, tersine bir yönde olduğu zaman ise sönümlemeyi arttırdığı tespit edilmiştir.
Manyetik Seebeck Etkisi üç ayrı fizik alanını birleştirmekte, bunlar termodinamik, kuantum mekaniği ve elektromanyetik.

PDF Copy of the Study Evidence for a Magnetic Seebeck effect

Kaynak: scitechdaily.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder