5 Kasım 2013 Salı

İşte Türk Bilim Adamlarından Şahin Gözlü Kamera!

Türk Bilim Adamlarından Şahin Gözlü Kamera

Türkiye’de ilk kez Bilkent Üniversitesi ve Gazi Üniversitesinin ortak çalışmasıyla geliştirilen hem gündüz hem de gece çalışabilen hassas kamera teknolojisi tanıtıldı.


Türk Bilim Adamlarından Yüksek Performanslı Kamera Sistemi
Geleneksel termal kameralardan hem çözünürlük hem de çalışma sıcaklığı açısından çok daha yüksek performans veren kameralar, askeri ve medikal uygulamalarda kullanılacak. Hem malzemesi hem de nanoteknoloji temelli üretim teknolojisi tamamen milli olarak geliştirilen kameralar, geceleri atmosferden yayılan ancak gözle görünmeyen ışıkları kullanarak görüntü alıyor ve en karanlık gecelerde bile çalışabiliyor.



Neden 'ŞAHİN GÖZLÜ' İsmi Verildi?
Yeni geliştirilen kameralar ise, oda sıcaklığında bile yüksek hassasiyet gösterirken kullanılan dalgaboyunun daha kısa olması ve nanoteknoloji temelli sensörleri sayesinde elde edilen çözünürlük 100 kat daha iyi hale geliyor. Bu nedenle yeni kameraya 'şahin gözlü' denilmesi uygun görüldü.

Göze 3D Bakabilme Özelliği
Gözün derin tabakalarını bile görecek. Bu çerçevede kameraların medikal alanda da pek çok uygulaması bulunuyor. Geliştirilen kameralarla göze herhangi bir zarar vermeden gözün üç boyutlu fotoğrafı çekilebiliyor.

Günümüzde kullanılan teknolojilerin kullandığı dalgaboyu nedeniyle retinanın derin tabakalarını görmekte zorluk yaşanıyor. Ancak yeni kameralarda bu sorun ortadan kalkıyor. Yeni kameralar sayesinde gözün çok daha hassas üç boyutlu resimleri çekilerek retinanın daha derin tabakalarının çok daha kısa zamanda ve yüksek çözünürlükte görüntülenebilecek.

Patent Başvurusu
Kamerada kullanılan foto algılayıcıların yapı malzemeleri Gazi Üniversitesi FOTON merkezinde geliştirildi, bu malzemelerin nanoteknolojik yöntemlerle işlenmesi ve kamera haline getirilmesi çalışmaları Bilkent Üniversitesi NANOTAM’da yapıldı.
Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen projelerde geliştirilen bu yeni 'şahin gözlü' kamera teknolojisi ile son yıllarda ekonomik önemi hızla artan nanoteknoloji alanında Türkiye’nin dünya ile yarışabilir konuma geldiği gözler önüne serildi.Pek çok nanoteknoloji çalışmalarında olduğu gibi hassas kamera teknolojileri için de patent başvurusu yapıldı.

InGaAs temelli yüksek performanslı kameralar Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi ile (NANOTAM) ve Gazi Üniversitesi Fotonik Araştırmalar Merkezi (FOTON) ortaklığında yürütüldü ve  Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen projeler sonucunda geliştirildi.

Bilkent Üniversitesi NANOTAM Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay,  ”Nanoteknoloji temelli sensörlere sahip kameralarla, geleneksel termal kameralardan 100 kat daha iyi görüntü elde edilebildiğini kaydetti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder