5 Kasım 2013 Salı

Makasla Düzeltilebilen Çoklu Dokunmatik Sensörler Geliyor!

Uzun bir pantolonun kesilerek kısaltıldığı gibi, uzmanlar gelecekte elektronik aletlerin de kesilerek uygun şekiller verilebileceği belirttiler. MIT Medya Laboratuvarındaki araştırmacılar, boyutu herkes tarafından değiştirilebilen sensör üretmeyi başardılar. Çalışma İskoçya’da Kullanıcı Arayüzleri ve Teknolojileri Konferansı’nda yayınlandı.

Ekip üyelerinden Jürgen Steimle; bir çocuğun bu film sensörlerini alıp bir çiçek şeklinde kesip şekil verdiğini ve bu çiçeğe dokunduğunda da arı vızıltısı sesi alabildiğini düşünelim. Bu sensörler sayesinde program ve uygulamaların istenen sesleri elde etmede kullanılabileceğini düşünün. İşte bu başarıldı.

Çalışmanın öncülerinden olan Simon Olberding; “bu sensörler interaktif duvarlarda özellikle tartışma ve beyin fırtınası yapılan alanlarda uygulanabilir. Bu sensörler saat bilekliği, tablo, duvar kağıdı gibi çok farklı yüzeylerde kullanılabilir. Bu üretim yaklaşımı aynı inkjet yazıcılardaki gibidir. Bu sistem sayesinde normal bir mürekkeple yazmak yerine elektriksel fonksiyonlu mürekkep kullanılarak esnek ve ince filmler yazılabilmekte.” dedi.

A4 kağıdı boyutunda bir sensörün maliyeti fabrika ortamında 1$ maliyetinde. Tabii bu üretilen filmin kesmeye, hasara karşı dayanıklı hale getirilmesi maliyeti arttırmakta. İnsan sinir sistemi ve mantar kök ağlarının örnek alınarak oluşturulduğu bu filmler, yatay ve dikey katmanların oluşturulmasıyla elde edilmektedir. Kesişme bölgelerinde ise dokunmatik elektronlar yer almaktadır.

Gelecekte maliyetlerin azalması ile bu sensörler çoklu dokunmatik algılama özelliğine sahip malzemelerde kullanılabilecek. 2017-2020 yılları arasında günlük yaşantımızda bu özelliğe sahip ürünleri göreceğimiz öngörülüyor.


İşte Videosu!

Kaynak: sciencedaily

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder