19 Mart 2013 Salı

Dünya’nın en dibinde yaşıyorlar

Deniz seviyesinin 11 km altında yer alan ve Dünya'nın en derin çukuru kabul edilen Mariana Çukurunda bilim adamları, mikrobik yaşama rastladı.


"Nature Geo sciences" dergisinde yayımlanan araştırmada, Mariana Çukurunun dibinde birçok mikroorganizma bulunduğu belirtildi.

Daha önce, Mariana Çukuru'ndaki dondurucu, 
deniz yüzeyindeki basıncın yaklaşık 1000 katı basınca sahip ve zifiri karanlık ortamın herhangi bir yaşam biçimi için uygun olmadığı var sayılıyordu.

Yeryüzü Araştırmaları Merkezi'nden Ronnie Glud(Güney Danimarka Üniversitesi), "ısı ve basınçtaki değişimler ölümlerine sebep olduğu için deniz dibindeki aşırı koşullarda yaşam süren bu mikroorganizmaları, laboratuvarda incelemek üzere yeryüzüne getiremiyorduk. Bu sebep Çukurdaki yüksek basınca dayanaklı bir takım cihazlar geliştirdik. Mikroorganizmaları, bu aletlerle inceleyip denizin karanlıklarındaki yaşamı tanımaya çalışacaklarını ifade etti.

Mariana Çukurundan gelen görüntülerde sadece birkaç büyük hayvana rastlandığına dikkati çeken Glud, "Mikroorganizmalar, gelişmiş organizmaların yaşayamadığı bu karanlık dünyada hüküm sürüyor" dedi.


Ölü hayvan ve bitkilerle besleniyorlar

İskoç Deniz Araştırmaları Merkezinden Robert Turnewitsch, Mariana Çukuru'nun dibinde bulunan ilkel, tek hücreli organizmaların, şaşırtıcı bir biçimde 6 kilometre derinlikte yaşayan organizmalara oranla çok daha aktif olduğunu söyledi.
Bu organizmaların deniz dibine çöken ölü bitki ve hayvanlarla beslendiğini belirten Turnewitsch, deniz dibi organizmalarının karbon döngüsünde sanılandan çok daha büyük rol oynadığını sözlerine ekledi.

Mariana Çukuru'ndaki çalışmalar, 2010 yılında başlamıştı. Araştırmacılar, yaşam biçimlerini araştırmak için çukura robot denizaltı göndermişti.

Ünlü Amerikalı yönetmen James Cameron da 26 Mart 2012'de "Deepsea Challenger" adlı tek kişilik denizaltı ile Mariana Çukuru'na inerek 50 yıl aradan sonra çukura giden ilk insan olmuştu.


Amerikan Jeofizik Derneği'nin sonbahar toplantısında yaşadığı deneyimi anlatan Cameron'un Mariana Çukuru'nda çektiği görüntüler, 3 boyutlu belgesel olarak yayımlanacak.

Mariana Çukuru, Pasifik Okyanusu'nun batısında yer alıyor. Çukurun derinliği, 10 bin 911 kilometre ile 11 bin 30 kilometre arasında ölçülüyor. 2 bin 550 kilometre uzunluğundaki denizaltı kanyonunun genişliğinin ise 69 kilometre olduğu sanılıyor.

ABD Donanması'ndan Teğmen Donald Walsh ve İsviçreli bilim adamı Jacques Piccard, 23 Ocak 1960'da Mariana Çukuru'na inen ilk insanlar olarak tarihe geçmişti.

Kaynak: https://www.sabah.com.tr/dunya/2013/03/18/dunyanin-en-dibinde-onlar-yasiyor









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder