26 Haziran 2013 Çarşamba

Yedi Yıldır Felçli Adam Robot Kolunu Düşünceleriyle Kontrol Ederek Kullanmayı Başardı

Pittsburgh Üniversitesinde Sağlık Bilimleri ve UPMC tarafından yapılan açıklamaya göre 30 yaşındaki felçli adam bilgisayar ekranındaki sanal kolu 3 boyutlu alarak elektrotlar sayesinde düşünerek hareket ettirmeyi başardı. Yaklaşık 7 sene önce bir motosiklet kazası geçiren felçli adam bu sayede arkadaşını eline bir robot kol yardımı ile dokunmayı başardı.





Beyin-bilgisayar ara yüzü teknolojisi sayesinde (BCI), kolunu hareket ettiremeyen felçli bir hasta olan Tim Hemmes yapılan deneyde bilgisayara entegre robot sistem sayesinde beyindeki sinyalleri önce bilgisayara ardından da çeşitli algoritmalarla bu sinyaller yardımıyla robot kolunu hareket ettirmeyi başardı. Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezinden yardımcı doçent  Wei Wang, Ph.D. geldikleri noktanın benzer sıkıntılara sahip hastalar için umut ışığı olacağını belirtti.


Operasyon öncesi Tim’in bir kol hareketi videosunu izlerken beyin fonksiyonlarının ve manyetik rezonansının (fMRI) kayıt altına alındığı, electrocortigraphy (ECoG) tekniği ile 28 farklı noktaya yerleştirilen sensörler sayesinde gelen sinyaller daha sonrasında bilgisayara aktarılarak robot kolun hareket etmesini sağlamak amaçlı algoritmalarla veri sağlandığı belirtildi.
Yardımcı Doçent Wei Wang ayrıca Tim’in öğrenme sürecinin adım adım ilerlediğini ve gelinen durumda Tim’in %100 olarak beyin kontrolüyle robot kolu hareket ettirebildiği söyledi.


Kaynak: sciencedaily.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder